Vihjeet 7.12.2019

06.12.2019

VIHJEET PDF-MUODOSSA

Lähtö 1:

2 Tuittura matkasi Kuopion välistartissa toisessa ulkona ja piti oman vauhtinsa perille saakka. Suoritus oli linjassa edellisen kanssa, jolloin tamma juoksi välistartin tapaan pääosin toisessa ulkona. Tasavauhtinen tamma on jälleen nappiasemissa ja sen turvin niukka ykkösrankkaus. 4 Shamaanitar paikkasi viime Äimäraution visiitillaan alun laukkansa vahvasti kirimällä ulkoratoja pitkin mukaan kärkiporukkaan. Viimeksi Rovaniemellä tamma eteni kolmannesta ulkoa mukaan voittotaistoon, mutta jäi Leijan Liidon takana kakkoseksi. Viime kuntonäytöt kestävät vertailun näihin vastustajiin, ja Shamaanitar osaa avata auton takaa kovaa.

7 Sopu-Ellu on esitellyt nopeuttaan ja ravivarmuuttaan jo monta kertaa putkeen, mutta taistelutahdossa on vielä paljon petrattavaa. Tammassa on ainesta isoon parannukseen heti kun se alkaa kilpailemaan tosissaan. Ulkona oleva lähtöpaikka tuskin on ongelma, mutta ehkä Tuomas Pakkanen kokeilee suojatillaan vaihteeksi selkätaktiikkaa. 1 Nompparilla ei jaksanut Rovaniemellä pitkää ja laukan vaikeuttamaa kiriään perille saakka, mutta saa täysin puhtaat paperit. Tamma on viime laukasta huolimatta varmistunut tällä kaudella paljon ja pystyy kehittymään vielä paljon. Sisärata on kaksijakoinen paikka, sillä ulkopuolelta löytyy pari tosi nopeaa avaajaa. Niistä 5 Aika-Otus palaa tauolta ja on hokkikeleillä vaikea arvioitava. Kaustisella uusista käsistä avannut ja vähintään tekniseen pussiin jäänyt 6 Alvaron on edellisen tapaan arvoitus. Molemmilta löytyy tässä riittäviä näyttöjä viime syksyltä.

A: 2,4,7 B: 1,5,6,3,8,9

Lähtö 2:

Kahdeksan kertaa peräkkäin arvonnassa numeron kuusi tai suuremman saanut 2 Moonwhisper on murtanut kirouksen ja rankataan sen kunniaksi ainoana A-ryhmään. Tamma kehitti kahdessa viime startissa lennokkaat kirit viidennestä ulkoa, ensin kakkossijalle ja viimeksi voittoon. Voittostartin suorituksen arvoa nostaa takahevosten tehtävää vaikeuttanut 18-vauhtinen avauskierros. Moonwhisper avaa auton takaa lujaa, ja Ville Pohjola pystyy valitsemaan kakkosradalta monen taktiikan väliltä.

Viime Oulun raveissa toisesta ulkoa kakkoseksi edennyt 1 Hillbilly Bruce on tehnyt luotettavaa työtä jo pitkään. Ruuna on väläytellyt lähtönopeuttaan muutamassa kilpailussa, ja voi olla että Jukka-Pekka Niskanen yrittää torjua kaikki alusta alkaen. 11 Rue de Roi oli viimeksi syypää Hillbilly Willyn tappioon, ja hevosten välinen ero maalissa laskettiin senttimetreissä. Mauri Jaaran suojatti on viime kertaa huonommin sarjassa sisällä, mutta hevosessa on vielä paljon potentiaalia parannukseen.

5 Snowline Ace kohtasi Seinäjoella muutaman kovan, eikä ansaitse kuraisella radalla taipumisesta mitään moitteita. Jarmo Saarela sopii mainiosti hieman tasatahtisen hevosen rattaille, ja voi saada sen yllättävän hyvin liikkeelle keskeltä rataa. Reilun kuukauden tauolta palaava 9 Express Junior olisi viime voittostarttien veroisena kova luu tässäkin, mutta takarivi ja paussi laskevat kurssia.

A: 2 B: 1,11,5,9,12,4,10,3,8,7,6

Lähtö 3:

Päivän ensimmäisen finaalilähtön suosikki on Teivossa pitkällä kirillä voittanut 4 Pärttyl. Ruuna jäi edelliskerralla passiivisen ajosuorituksen jälkeen umpipussiin. Nopea avaaja on ykkössuosikki keulaan ja saa sitä kautta selkeän edun muihin A-hevosiin nähden. 8 Hissun Turbo ja 3 Pofori laukkasivat Oulun divisioonakarsinnassa lähtöön, ja molempien peli näytti olevan pelattu. Poforin laukka jatkui hylkäykseen saakka, mutta Hissun Turbo selvitti ajoissa raville ja paikkasi askelvirheensä loistavalla suorituksella. Nopea ruuna pystyy selvittämään kasiraiteen, mutta suosikin ohi ei taida olla asiaa. Pofori sai kolmikosta parhaan lähtöpaikan, mutta sillä tuskin satsataan laukan pelossa alkuun kaikkea.

Hissun Turbo viimeisteli voittamalla Kuopiossa tätä helpomman lähdön selvällä marginaalilla. Keulahevosen pitämä tasaisen reipas vauhti sopi ruunalle, joka viimesteli suorituksensa 27-vauhtisella lopetuksella. 12 Alvar Hem voitti viimeksi marginaalia varmemmin, eikä vieläkään näyttänyt maalin kohdalla väsyneeltä. Ruunan nopeus on näihin sarjoihin huippuluokkaa, mutta näin kaukaa kärkeen nouseminen vaatii myös muiden apua. 2 Iinan Prinssi jatkaa elämänsä iskussa, vaikka viimeksi keulasta niukasti kolmanneksi jäikin. Ruuna on saanut nappiasemat, mutta kohtaa vielä viime kertaa tasokkaamman vastuksen. 1 Kaappi puski Joensuussa ulkoratoja pitkin tasaisesti kohti kärkeä ja tavoitti johtohevosen maalilinjalla. Ori antoi Vermon ennätysjuoksussa näytön kapasiteetistaan ja on tässäkin kovavauhtisessa juoksussa mahdollinen. Keulapaikan puolustaminen tuskin onnistuu.

A: 4,8,3 B: 12,2,1,7,11,6,5,10,9

Lähtö 4:

5 Enigma Sisu tähtää keskeltä rataa keulaan ja pystyy jatkamaan voittokannassa ilman ylivauhtia. Molemmilta puolilta lähtee Tuomas Pakkasen tallin nopea avaaja, eikä suosikin tehtävä kiihdytyksessä ole yksinkertainen. Keulapaikka ei ole elinehto Enigma Sisulle, kuten Rovaniemen voittostartissa nähtiin. Tamma kiskaisi silloin toisesta ulkoa parin sadan metrin pätkällä keulaan ja lasketteli helposti muilta karkuun. Vastus on nyt pykälän verran vaativampaa tasoa.

3 Haley Web on pärjännyt ikäluokkatasolla asti ja kohtaa selvästi sopivamman vastuksen kuin parissa viime kisassa. Kasvattajakruunun välierän kolmossija tuli vahvalla suorituksella keulan ulkopuolelta, ja finaalissa tamma oli täysin aseeton takajoukoista, kun kärki kaasutteli loppua kohti alta pois. 10 Dilba Sisu paineli viimeksi keulassa raakaa ylivauhtia ja taipui maalisuoralla selvästi. Nopeus ja ravivarmuus ovat hevosen parhaat puolet, ja tiedossa oleva selkäreissu sopii vapaata rataa paremmin. Tuureja toki tarvitaan.

4 She Is Cecilia tavoitti Kuopiossa kärkeä kirivaiheessa, vaikka vauhdinjako oli vastaan. Viime voitosta on jo aikaa, ja tamma on tehnyt kesäkeleillä selvästi vauhdikkaampia esityksiä, mutta nykyvire riittää tässä porukassa. 6 Crystal Cool jäi Kuopiossa keulan taakse voimia tallella pussiin ja saattoi menettää jopa voiton. Tulinen avaaja jää usein painamaan vapaalla radalla naruille, joten selkäjuoksua odotellaan täydellä matkalla.

A: 5,3,10,4,6 B: 11,9,7,8,1,2

Lähtö 5:

Päivän mielenkiintoisin lähtö on seiskavitosen käynnistävä Ponsse Cupin finaali, jossa on mukana useampi pystysuoraa sarjanousua tekevä hevonen. 7 Mas Champ tähtää ulkoa keulaan, ja yhden nopean avaajan poisjäänti sisäpuolelta helpottaa urakkaa huomattavasti. Ruunan voittoputki katkesi Porin divisioonafinaalissa keulasta, kun rinnalla matkannut tallikaveri Exaudio Vici puristi päätössatasella väkisin edelle. Mas Champia rasitti 11-vauhtinen avaus, eikä ansaitse moitteita niukasta tappiosta luokkahevoselle.

3 Jasmine de Veluwe saattaa estää suosikin keulahaaveet, ja tammalla saatetaan hyvinkin ajaa tämä lähtö johtopaikalta. Karsintavoitto irtosi rutiinisuorituksella koko matkan johdon jälkeen. Kuski joutui lopussa hieman muistuttelemaan tammaa, mutta voitto ei ollut missään vaiheessa tosissaan uhattuna. Marko Hakkarainen odottaa luokkatamman parantavan finaaliin, ja rattaille hyppää vastustajissa kunnioitusta herättävä kuski. Syksyllä vakuuttanut ja Härmän vauhtiradalla mailin kahtatoista painellut 10 Hamlet Star jää tauon ja takarivin vuoksi B-ryhmään. Ruuna on napsinut voittoja myös toisten takaa kirimällä, mutta näin rajutasoisessa lähdössä takaa tuleminen on tavallista vaikeampaa.

2 Gun de Chanlecy puski viimeksikin pitkän kirinsä tinkimättä perille saakka. Kolmevuotias oli edellisessä kilpailussa auton takana tosi innokas, eikä raviaskelilla lähtemisestä tullut yhtään mitään. Timokon pojalta löytyy jo nyt hyvin vauhtikestävyyttä, ja kakkosradalta alun voi ottaa niin varovaisesti kuin tarpeen. 1 Little Blue Angel sijoittui kahdessa karsinnassa toiseksi ja sai finaaliin tarvitsemansa hyvän lähtöpaikan. Nopeus riittää jopa keulan puolustamiseen, mutta paikka toisessa sisällä jonkun edelle rankatun takana luultavasti kelpaa. 8 Love Me Bo kiersi karsinnassa viimeiseltä sijalta kaikki ja lasketteli maalisuoralla alta pois. Suoritus oli tamman uran paras, mutta tässä tehtävässä pärjääminen vaatii vielä paljon lisää.

A: 7,3 B: 10,2,1,9,8,11,12,5,6

Lähtö 6:

Rankingin kärkipää on nousevien hevosten kansoittama, eikä kuumimmilta suosikeilta löydy montaa keskinäistä kohtaamista. Auton takaa liukkaasti lähtevä 3 Peacock Comery rankataan keulapsyykillä ensimmäisenä. Ruuna musersi viimeksi Jyväskylässä keulahevosen vastarinnan jo ennen maalisuoraa, mutta ulkoa tasaisen vankan kirikierroksen tehnyt 9 Quick Diablo puristi linjalla väkisin edelle. Molemmat saavat kiitettävän arvosanan ja ovat tässä samanlaisina vakavia voittajaehdokkaita.

Kotiradan toivo on viisi voittoa putkeen napsutellut 1 Asterisque, jonka viimeisin suoritus on koko uran paras. Ori matkasi keulassa juosseen numeron 10 Skyfall Shine rinnalla ja rutisti tiukassa maalisuoran taistossa päänmitan voittoon. Mauri Jaaran suojatti on antanut hyviä näyttöjä lähtönopeudestaan, mutta ulkopuolelta tulee lähtösuoralla kovaa painetta, ja keulojen menettämiseen on suuri vaara. Skyfall Shine saa viime startista tappiosta huolimatta hyvän arvosanan. Ruuna sai keulassa kovaa painetta viimeiseltä takasuoralta alkaen ja joutui taipumaan päätössatasella paremmalleen.

12 Rowhill's Killer on kaikkien edelle rankattujen tapaan voittosummaansa paljon edellä. Ori sai Seinäjoelle kiritilat sisäradalta kreivin aikaan, ehti varmaan voittoon ja ylitti maalilinjan runsaasti voimia varastossa. Vastus on parhaiden osalta tosi kova ja lähtöpaikka antaa tasoitusta kaikille vastustajille.

A: 3,9,1 B: 10,12,2,6,8,4,11,5,7

Lähtö 7:

Viime Oulun visiitillään voittovoimissaan pussiin jäänyt 2 Kivarin Raindance starttaa loistoasemista suosikkina, mutta mitään varmaa keulakontollia ei voi mennä lupaamaan. Menohaluinen tamma jää usein painamaan vapaalla radalla ohjille, mihin tuskin on näin tasokkaassa lähdössä varaa. Tammalla ajettiin myös Jokimaa Tekee Tähtiä -finaalissa selästä, mutta matkavauhti pysyi silti reippaana ja lopussa tuli väsy. Taulun ylimmässä startissa Kivarin Raindance vastasi keulasta Peanutsille hienosti ja olisi vastaavana tässä vaikea ohitettava kovallakin matkavauhdilla.

Muillakin A-hevosilla on epävarmuustekijöitä juoksunkulun suhteen. 1 Wide Game lähti Turussa sisäradalta kuin täi tervasta, mutta paikkasi taustalle jäämisen vahvalla loppukirillä. Vahvalla hevosella voi ajaa tilojen auetessa aikaisin kohti kärkeä. Viime kuntonäytöt ovat koko porukan parhaat. 7 Hard To Trick avaa auton takaa kovaa, mutta sisäpuolella on pari muutakin nopeaa, suosikki etunenässä. Tamma kierteli viimeksi divarikarsinnan voittoon kolmatta ilman selkää ja jatkaa pitkästä kaudesta huolimatta iskussa.

3 Harmimatic Tinker tippui Jyväskylässä maalisuoralla johtopaikalta kymmenien metrien päähän parhaista, mutta ei ansaitse suurempia moitteita. Ruuna on yksi eturivin nopeista ja saattaa päästä jälleen keulaan, ja etenkin jos Kivarin Raindancella ajetaan selästä. 6 Ambriel oli Vermossa vaikean tehtävän edessä surkeista lähtökuopista ja tyytyi seurailemaan kovavauhtisella kirikierroksella. Tiheällä kilparytmillä jatkava tamma pääsee käyttämään nyt lähtönopeuttaan ja pystyy kärjen tuntumasta totoon.

A: 2,1,7 B: 3,6,12,11,8,5,9,10,4

Lähtö 8:

8 Vappuäijä sortui Kuopiossa alkulaukkaan, mutta osoitti raville selvittyään jatkavansa hyvässä vireessä Kouvolan tasapaksun suorituksen jälkeen. Rovaniemen tappio 22-lopetuksessa Malkkinia vastaan tuli puhtain paperein, mutta Kouvolassa ori taipui parhaiden kelkasta turhan aikaisin. Voltin nelonen vaikeuttaa alkua, mutta hevosen luokka ja voitontahto kompensoivat. 2 Humiseva tähtää keulaan ja voi vetää perille saakka, vaikka painetta on luvassa aikaisessa vaiheessa. Ruuna kiri Jyväskylässä selkäreissulla ykköseksi parastaan antamatta ja sai nopean hyvityksen edelliskerran pussitukselle. Edellisessä startissa tuli keulajuoksulla pettymys, kun maltillista vauhtia vetänyt ruuna ei pystynyt puolustamaan 22,5-lopetuksessa asemiaan.

6 Koveri veti Kuopiossa maltillista tahtia, kunnes viimeisellä takasuoralla salaman lailla rinnalle iskenyt Vaellus laittoi lähtöön aivan uutta vauhtia. Kaikin jalkavoimin paikkaansa puolustanut Koveri sekosi lyhyelle laukalle ja eteni maalisuoralla tasapääkolmoseksi Vappuäijän kanssa. Kouvolan voitto tuli hallitusti keulasta, ja edellisen heikon sijoituksen selittää pussitus. 4 Pikku-Ryti voitti Seinäjoella kierroksen kirillä ja oli jälleen pienestä tauosta huolimatta huippuhyvä. Ruunalla on tapana venyä vastuksen mukaan.

9 Kihisee palaa yli viiden vuoden tauon jälkeen Äimärautiolle - tuo viimeisin startti oli Oulu Expressin finaali, josta ori nappasi kolmosrahat SE-vauhtia painelleen Taruntuulen tuntumassa. Tuosta kilpailusta ei saa viitteitä tähän starttiin, mutta viimeisin Vermon suoritus kertoo varsatähden olevan tekemässä uutta nousua. Ori vastasi keulasta sinnikkäästi perille saakka ja jatkaa selvästi vaativampaan tehtävään. 10 Tutun Impi ei mittaa matkaa, mutta maksiminopeudessa on vielä parantamisen varaa. Mitä kovempi matkavauhti, sitä suuremmat ovat tamman totosaumat.

A: 8,2,6,4 B: 9,10,1,3,11,7,5

Lähtö 9:

2 Com Milton on tehnyt Suomen kolmessa startissaan suuren vaikutuksen. Lappeenrannassa ruunalla ajettiin passivisesti, mutta sillä ei ollut voiton kannalta merkitystä, kun hevoselta löytyi 10-vauhtinen loppuveto. Vermossa alkuun satsattiin tosissaan vain sisäradalle pääsemiseksi, ja jatkossa hyvä selkä kelpasi eteen. Com Milton seurasi lopussa kärkiparia hyvin, muttei pystynyt samalle tasolle kuin toiselta ilman selkää voittanut 3 Selene Lune. Turun keulavoitto oli kuitenkin niin vakuuttavan näköinen suoritus, että Com Milton saa näistä lähtöasetelmista selkeän suosikkiaseman. Ruuna lopetti kymppiä ajamatta, eikä matkallakaan menty mitään kuuttatoista.

Selene Lune on kärsinyt viime aikoina huonosta lähtörataonnesta ja paikannut sitä vahvuudellaan. Turussa Com Miltonin tavoittaminen huonosti vetäneestä selästä olisi vaatinut maailmanluokan suorituksen. Nyt tamma pääsee lähemmäksi ykkösvastustajaansa. 11 Staro Moschino iski viimeksi kiripuolikkaan hieman päälle kymppiä, kolmatta ja neljättä kiertäen. Ruuna on nousussa Turun alisuorituksen jälkeen, mutta asetelmat suosivat edelle rankattuja. 7 The Swede kiri Seinäjoen avoimessa lähdössä lopun ulkokautta 13,5-vauhtia ja jatkoi laatuesitysten sarjaansa. Nopeus ei riitä tässä parhaille paikoille, ja tällä tasolla porukan perältä pärjääminen on vaikeaa.

A: 2 B: 3,11,7,8,5,10,6,1,4,9,12

Lähtö 10:

Kuopion startissa kirikierroksella omaa vauhtiaan kulkenut 2 Vaellus kohtaa selvästi tiukemman vastuksen ja saa vain niukan suosikkiaseman. Ori sai Lahden kuraisissa olosuhteissa keulassa painetta läpi matkan ja taipui voittomatsista jo ennen päätössatasta. 10 Hevillä kesti Seinäjoen raastavan matkavauhdin hienosti ja taisteli voitosta perille saakka. Luotettavassa vireessä jatkava ori ei pääse käyttämään lähtönopeuttaan ja on tässä hieman muiden armoilla.

1 Evartti ei pystynyt Seinäjoella kärkiparin vauhtiin ja oli maalisuoralla pieni pettymys. Sen jälkeen tilille on kertynyt yksi poisjäänti, ja vire on tähän paikkaan pieni arvoitus. Nopeus tuskin riittää keulapaikan puolustamiseen, mutta ihan jalkoihin ori tuskin jää. 3 Veeran Poika hyötyi Seinäjoella ylikovasta matkavauhdista ja puski maalisuoralla väkisin Hevillän edelle. Porissa ori jäi johtavan rinnalle, eikä luovuttanut missään vaiheessa kokonaan. 9 Sjö Vinn nappasi Turun Kavioliiga-osakilpailusta arvokkaan kakkossijan Välähdyksen peesissä. Hevosen kapasiteetista nähtiin rankka näyttö Seinäjoella, kun se pullasi keulan rinnalla avauskierroksen 22,5-vauhtia ja antoi periksi vasta loppukurvissa. Norjan ruunalla on vielä paljon näytettävää Suomen yläsarjoissa.

A: 2,10,1,3,9 B: 6,4,8,11,12,7,5

Lähtö 11:

Kolme sisintä lähtörataa saaneet kohtasivat Vermossa, ja 2 Pascha Tilly veti maalisuoran kiritaistossa pisimmän korren. Ruuna ohitti numeron 1 Zeus Kemp maalisuoralla varmoin ottein, ja myöhään vapaan väylän löytänyt 3 Ricocone ehti terävällä spurtillaan vain kolmanneksi. Kaikki kolme tekivät loistotyötä jo edellisissä starteissa, ja etenkin Pascha Tilly Solvallan voitossaan. Zeus Kemp ei taida pystyä viime kerran tapaan sisäradalta keulataistoon, ja tilojen aukeaminen mahdollisimman aikaisin on vahvalle ruunalle tärkeää. Sillä voi pitää tarpeen vaatiessa kuolemanpaikalla yllä reipasta tempoa.

Ricocone ja keulasta Vermossa neljänneksi jäänyt 5 Donato E. ratkaisevat keulapaikan kohtalon, ja ensin mainittu olisi aikeen onnistuessa vaikea ohitettava. Sille jäi Vermossa selvästi varaa, vaikka kiihdytykseen paloi ruutia. Donato E. on tehnyt keulasta paljon parempia suorituksia kuin viimeksi, eikä taktiikkaa ole varsinaisesti syytä vaihtaa yhden hutikisan vuoksi. Killerillä Kavioliiga-osakilpailun voittanut 8 Celebrity Lane on kasikaistalta ongelmissa, vaikka lähtönopeus on kohdallaan. Juoksun onnistuessa korkealle.

A: 2,3,1 B: 5,8,9,6,11,12,10,8,4

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja:

L3/1 Kaappi: "Joensuussa kaksi sisintä rataa olivat huonompia, ja ajoin hyvissä ajoin ulkokautta. Hevonen tuli voimissaan maaliin ja ehdittiin linjalla voittoon. Ori on mennyt viime kuukausina muutenkin yllättävän hyvin. Se on edelleen herkkä häiriöille, ja siinä mielessä sisäradan lähtöpaikka on etu. Päätin lähteä vähän kauemmas raveihin, kun saatiin kahdella hevosella mahdollisuus ajaa finaalissa. Kaapilla on muutama kova vastassa, mutta tällä palkintotasolla ei tarvitse lyödä ihan kaikkia, että saa hyvän tilipäivän." (Eero Laitinen)

L5/3 Jasmine de Veluwe: "Tamma oli pari viikkoa ennen karsintaa vähäisellä ajolla kelien vuoksi, mutta voitti kuitenkin keulasta hallitusti. Siirtyminen pitkiin hokkeihin mietitytti ennakkoon, mutta tamma selvitti sen hienosti ja ravasi sulavasti koko matkan. Hevonen kehuu tietysti itsensä, mutta tästä on kyllä odotuksia ensi kautta ajatellen. Nyt odotan terävämpää suoritusta kuin karsinnassa. Lähtönopeus on kunnossa ja kuskia turha neuvoa ennakkoon. Katsotaan mitä sisä- ja ulkopuolen nopeat tekevät." (Marko Hakkarainen)

L5/10 Hamlet Star: ”Ruuna oli jo viime startin aikaan kipeä ja pidettiin siksi taukoa. Nyt se on terve, mutta ei varmastikaan parhaimmillaan. Hokkikelin en usko haittaavan, mutta takarivi on nopealle avaajalle miinus. Tämä lähtö hyvällä palkinnolla ajetaan vielä, ja sitten jäädään talvitauolle.” (Veli-Erkki Paavola)

L7/12 Faith In Life: "Taisi olla seitsemäs kerta putkeen kun saatiin numeroksi seiska tai isompi. Vähän on usko koetuksella arvontasysteemiä kohtaan. Saman omistajan Take Me With You paini koko vuoden vähintään yhtä huonon arvontatuurin kanssa, ja sen kanssa lyötiin jo pillit pussiin kilpauran osalta. Tämän päivän raviurheilussa lähtöpaikoilla on ryhmäajoissa valtava merkitys, eikä pelkästään näissä isopalkintoisissa lähdöissä. Voisiko tähän kehittää jonkun systeemin, että monta kertaa putkeen ison lähtönumeron saanut saisi välillä helpotusta arvontaan? Ruuna jatkaa hyvässä iskussa, mutta lähtö on kovaa tasoa, joten ajetaan rauhassa toisten takaa ja kokeillaan täysillä sitten kun tuurit kääntyvät." (Marko Hakkarainen)

L8/9 Kihisee: "Ori on tehnyt tällä kaudella hyvän paluun, ja epäilen suurimman syyn olevan uudessa kotitallissa. Hevonen sai jonkun pölyallergian edellisessä navettaan rakennetussa tallissa, mutta uusien tilojen valmistuttua hengitysongelmat helpottivat. Ihan varmaksi ei voi sanoa, mutta ainakin nyt ori on tullut starteissa perille saakka. Voltin vitonen ei ole tälle samalla tavalla ongelma kuin useimmille. Ori lähti aiemmin nopeasti vain voltista, ja Terho (Rautiainen) on saanut sen vasta myöhemmin lähtemään auton takaa kunnolla. Laukkaa ei tarvitse pelätä, mutta jyrkkä kääntyminen menosuuntaan vitoselta voi olla hankala paikka." (Eero Laitinen)

L9/10 Global Solidarity: "Seinäjoen startin voi unohtaa, ruuna oli niihin aikoihin jo vähän kipeä ja pois tasoltaan. Edellisessä startissa näkyi hyvin millainen tämä on toisten takaa. Nahkea matkalla, mutta maalisuoralla eteni uudelleen kiinni selkiin. Ei ollut maalissa väsynyt. Vapaa rata on tälle paras, ja se on pystynyt hyvänä päivänään lyömään laatuhevosia myös kuolemanpaikalta. Sen verran vinkkaan Jompelle, että ajaa takarivistäkin kohti kuolemanpaikkaa jos vain mahdollista. Jos ruunalla on oikea päivä, se pääsee vapaalle radalle ja mennään tasaisen reipasta, pystyy se mielestäni voittamaan. Tuossa on toki monta muuttujaa, ja lähdön suosikki paljon paremmissa asemissa." (Marko Hakkarainen)

L10/12 Wauhti: ”Paikka vie tältä saumat aika pahasti, kun hevonen olisi nopea auton takaa ja paras kärjen läheltä. Viimeksi tuli harvinainen laukka tälle, kunto on edelleen kohdallaan. Rahasija olisi näistä asetelmista hyvä.” (Veli-Erkki Paavola)

Toto75-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

7 Mas Champ (3,10)
3,9,1 (10,12)
2,1 (7,3)
8,2,6,4 (9,10)
2 Com Milton (3,11)
2,10,1,3,9 (6,4)
2,3 (1,5)

240 riviä – 12 euroa

Suuri systeemi:

7 Mas Champ (3,10)
3,9,1,10,12 (2,6)
2,1,7,3 (6,12)
8,2,6,4 (9,10)
2 Com Milton (3,11)
2,10,1,3,9 (6,4)
2,3,1 (5,8)

1200 riviä – 60 euroa

Toto4-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

8,2,6,4 (9,10)
2 Com Milton (3,11)
2,10,1,3,9 (6,4)
2,3 (1,5)

40 riviä – 8 euroa

Suuri systeemi:

8,2,6,4 (9,10)
2 Com Milton (3,11)
2,10,1,3,9 (6,4)
2,3,1,5,8,9 (6,11)

120 riviä – 24 euroa