Vihjeet 9.4.2018

08.04.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Jukka-Pekka Kauhanen, Metsätär (1) on asiallinen nelivuotias, joka voi varsamaisuuden takia vielä tehdä omia mutkia kisan aikana. Jyväskylässä tamma meinasi molemmilla kerroilla maalisuoralla lopettaa homman kesken. Aina radalla ollessaan edukseen esiintynyt Metsätär pystyy tässäkin ravia mennessään pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ohitusta yrittäneille Metsätär on vastannut keulasta hyvin

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Tasaista jälkeästarteissaan tehneeltä Kiertäjältä (2) uupuu muutama sekunti kyydeistä. Pärjätäkseen sen pitäisi saada jostain pari sekuntia lisää vauhtia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravia pitää yrittää koko matka pätkätä.

LÄHTÖ 2

Niko Jokela, Armani Press (3) teki Torniossa tauolta hyvän esityksen. Viime vuonna tähän aikaan mainiossa iskussa olleella ruunalla pitäisi olla tässäkin pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka on näppärälle lähtijä sopiva, jolle varmaan vielä tässä kohtaa haeskellaan kivaa selkäreissua.

Mauri Jaara, Torniossa keulasta mainiolla esityksellä voittaneellakunnossa olevalla Sahara Crack Itillä (10) on tässä yksi liian hyvä vastassa (kommentti annettu ennen kuin oli tietoa Maleconin poisjäännistä), joten kakkos-kolmossijasta lähdetään lähinnä ottelemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sahara Crack It on pystynyt pärjäämään takaakin, joten lähtöpaikka on ihan ok.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Hyvin treenanneella Kivarin Raindancella (1) on ajettu yksi ratahiitti, ja sen senkin perusteella hevosella pitäisi ollakaikki kunnossa. Ihan lahjakkaan oloisen Kivarin Raindancen kilpailijan ominaisuudet nähdään sitten starttien myötä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä, ja katsotaan sitten tilanteen mukaan miten koetetaan ajaa.

Ville Pohjola, Manifican (11) on joskus hieman hankala lähtötilanteessa, eikä ravi ole matkallakaan täysin varmaa. Jos Manifican saisi muutaman ehjän startin alle, niin tuo voisi viedä sitä eteenpäin. Kahdelta pakilta pärjääminen vaikuttaa hevoselle vähän turhan vaativalta työmaalta.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Ville Pohjola, Toissa kerralla Ylivieskan lumipolanteinen rata oli hieman pettävä. Tuo ei sopinut Blady Bols Bluelle (3), joka väsyi pidon puutteen takia loppumatkasta. Tauon jälkeisissä muissa starteissaan hyvät esitykset tehneen hevosen Kaustisen järkyttävän kovan seuran suoritustakaan ei voi viitossijasta huolimatta moittia ollenkaan.Vastusta näyttäisi olevan nytkin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Saa nähdä, miten juoksu lähtee muotoutumaan. Blady Bols Blue on ollut paras keulasta.

Varustemuutokset: Kengitys ratkeaa kelin mukaan.

Jani Hartikainen, Kuskin mielestä Easy Vacation (5) kärsi viimeksi radasta, joka mureni hevosen alta. Hyviä esityksiä tehneen hevosen pitäisi samalla tasolla jatkaessaan pystyä näissä sarjoissa periaatteessa pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tämä ei ole mikään raketti alussa, ja sen kanssa joutuu hieman katsomaan, että miten juoksu lähtee menemään. Kun Easy Vacationilla on asiat kunnossa, niin sille käy aika tavalla kaiken laiset juoksupaikat.

Varustemuutokset: Muuten samoilla, mutta hokkeja lyhennetään.

Arto Komulainen, Kuopiossa takaa aivan mukavan esityksen ja asiallisen kierroksen kirin tehnyt E.V. Jory (6) jatkaa tasaisessa kunnossa. Ruuna alkoi käydä starttitilanteessa hieman turhan paineissaan. Tuon takia treenit on jouduttu ottamaan hieman vähemmillä vauhdeilla, Hevonen on pysynyt rauhallisempana, mutta ihan terävimmillään se ei tuon takia nyt ole. Ravilla pitää matkaan yrittää päästä. Katsotaan sitten mihin lopussa ylletään. Upottava pehmeä rata olisi isot liikkeet omaavaa E.V. Joryä vastaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, ettei E.V. Jory käy kuumana starttitilanteessa, jolloin laukan vaara olisi olemassa. Tämän pitää antaa lähteä omaa tahtiaan matkaan, ja koettaa saada se pysymään alussa ravilla.

Varustemuutokset: Varusteita kokeiltiin muuttaa. Kun siitä ei ollut hyötyä, niin tässä palataan taas entisiin. Eteen laitetaan kesäkengät.

Mauri Jaara, Amos Shadowin (11) kunnossa ei ole varmaan mitään vikaa, mutta hokit saattavat olla sille jonkinlainen haitta. Uskoisin hevosen parantavan, kun se saa kesäkengät alleen.

Marko Hakkarainen, Rio Crowe (12) ei ollut huonoBodenissa. Meidät nostettiin kirivaiheessa hirmuisen ulos, ja pärjäämisen kannalta fysiikan lait tulivat vastaan. Kotona koko ajan sujuvammin ravannut tamma parantaa viimeisestään. Pärjäämiseen täältä tarvitaan tuurejakin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tämä ei ole hevosen kauden pääkisa, joten katsotaan miten juoksu lähtee menemään. Matkalla eteenpäin ajaminen on kuitenkin mahdollista.

Varustemuutokset: Rio Crowella on edelleen kääntölaput käytössä, ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Marko Hakkarainen, Kuopiossajohtavan rinnalla matkanneella Bonanza Hossilla (4) oli jo ote keulassa juosseesta, kun paineissaan ollut ruuna meni aivan varoittamatta peitsien kautta yhteen askeleeseen laukalle. Ylivieskassa (Oulu) lopussa ilman kiritilaa jäänyt Bonanza Hoss tuli voimissaan maaliin. Tuon kisan perusteella 3100 m matka tuntuisi käyvän hevosella.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Koetan saada Bonanza Hossille tässä selkäreissun. Jos helppoon keulaan pääsyn näyttää olevan mahdollisuudet, niin sieltäkin voidaan ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, I Am Billythekid (10) on olemassa hyväravinen hevonen. Kurvit ovat sille henkisesti vaikeita, ja niihin se on laukannut vähän väkisinkin. Matka sopii vahvalle menijälle, mutta näin epävarman tapauksen kanssa ei voi tietenkään lähteä ennalta mitään lupailemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla pitää yrittää matkaan päästä. Katsotaan sitten tilanteen mukaan, miten ajetaan. Jos vauhti menee turhan hiljaiseksi, niin jo matkalla saatetaan suunnata eteenpäin.

Jukka-Pekka Kauhanen, Svadilfari (12) otti Ylivieskassa viimeisen takasuoran alussa oudon laukan ihan yhteen askeleeseen. Ruunalla on ollut aiemmin ongelmia kurveissa, mutta niistä on viime aikoina päästy eroon. Raville selvittyään hevonen tuli hyvin perille asti, ja ehjällä juoksulla toiseen sijaa voinut olla mahdollisuudet. Tehtävä näyttää ennalta Svadilfarille ennalta ihan käyvältä, kun riskin menijän pitäisi sopivalla reissulla mennä myös 3100 m matka.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näin 40 m pakilta pitää katsoa miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Kengitys ratkaistaan paikan päällä. Viime kerran laukan takia Svadilfarille laitetaan varmuuden vuoksi polvisuojat.

Niko Jokela, Ylivieskan kisaan oli odotuksia. Be My Hot Stuffin (14) esitys oli pettymys, kun hyvän reissun jälkeen ruuna ei kyennyt tilaa irrottamaan oikein minkäänlaista kiriä. Tässä on paljon porukkaa edessä, joten kärkeen yltäminen tuntuu ennalta vaikealta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Matkalla pitää hakea selkiä mahdollisimman pitkään eteen. Motiivin säilymiseksi pitkällä matkalla ajaminen sisärataa pitkin voisi olla hyvä vaihtoehto.

Ilpo Vartiainen, Ihan mukavassa kunnossa olevan Doni Twicen (15) taulu on päässyt ikävän näköiseksi. Kuskin mielestä esitys Joensuussa ei ollut huono, mutta takapareista juosten maaliin tullut ruuna ei ehtinyt kovassa lopetuksessa edes rahoille. Toisen osaomistajan mukaan hevonen oli ollut hänen viikolla ajamassa harjoituksessa ihan ok. Pitkä matka on tälle etu. Kelillä ei pitäisi olla tämän suoritukseen vaikutusta. Olisin tyytyväinen ehjään juoksuun ja rahasijaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viimeinen kaarre on ollut tälle vaikea, ja se pitäisi päästä tulemaan sisärataa pitkin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Timo Lahti, Ylivieskassa (Oulu) 3100 m mentiin matkalla yllättävän hiljaa, ja siitä huolimatta Hollywood Hills (16) kerkesi vielä ihmeesti takaa voittoon asti. Tämä ei ole kovin pätkänopea, joten pitkät matka puoltaa. Hevonen alkaa olla aika tavalla kunnossa. Näin kaukaa takaa voittaminen ei ole koskaan ihan helppoa, ja jo hyvä esitys tyydyttäisi minua tässä kohtaa. Hollywood Hills ei ole tarkka kelin suhteen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hollywood Hills ei ole kovin nopea avaaja. Voltista tämä pääsee suhteessa paremmin matkaan kuin auton takaan. Jos matkalla mennään turhan hiljaa, niin omaankin juoksuun pystyvällä Hollywood Hillsillä voidaan ajaa eteenpäin, kun paikka johtavan rinnallakaan ei haittaa.

Varustemuutokset: Kesäkenkään pääsemisestä on etua Hollywood Hillsille. Muuten samat.

T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Jani Hartikainen, Hyviä juoksuja tehnyt What's Going One (2) oli menossa oikeaan suuntaan, kun se harmittavasti kolhi jalkaansa tarhassa, ja taukoa tuli. Pari hiittiä on nyt alla. Treeneissä hevonen on ollut hirmuhyvän tuntuinen, mutta on vaikea tietää kuinka lähellä se on samaa virettä, missä se oli ennen sairaspaussia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Auton takaa vähän verkkaisesti käynnistyvä What's Going On lähtee voltista suhteessa paremmin. Lähtöpaikka on hyvä. Kuski saa ajaa sen perusteella miltä hevonen tuntuu hänen käteensä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Kesäkenkään ei hevosta vaihdeta, vaan hokkeja vain lyhennetään.

Ville Pohjola, Caraway Runnerin (3) voitto Torniossa oli varmempi kuin miltä se ulospäin näytti. Ruuna tuli korvat kiinni maaliin. Tuntui, että varaakin jäi ihan jonkin verran. Caraway Runnerille ei ollut moneen viikkoon tarjolla mitään järkeviä lähtöjä tarjolla, joten se päätettiin ilmoittaa mukaan tähän ylisarjaan. Caraway Runner on hyvässä kunnossa. Pitää katsoa, mihin hevonen tässä epäedullisessa sarjassa riittää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin pitää yrittää liikkeelle lähteä. Oikealla juoksulla Caraway Runnerilla on terävä kiri loppuun, joten tarkka reissu on tavoitteena.

Varustemuutokset:Hyvin toimineita varusteita ei lähdettäne muuttamaan.

Petteri Joki, Voitosta huolimatta Only Eyes Broline (5) ei ollut vielä Torniossa parhaimmillaan. Toivotaan, että hyvän luokan omaava hevonen nousee taas jossain kohtaa omalle tasolleen. Tällä ei ole ajettu viime startin jälkeen treeneissä kovempaa. Mitään negatiivista raportoivaa. Ruuna lähti Torniossa takaisin otetussa puoli väkisin laukalla. Hyväksytyssä jouduin ottamaan startin tuon takia tosi varovaisesti ja jäimme hännille. Jos ravilla liikkeelle pääseminen onnistuu, ei matkalla ole ollut laukkariskiä. Ehjällä juoksulla On Eyes Brolinella pitäisi olla tässä pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla pitää yrittää matkaan päästä, joten alussa hevosta ei uskalla päästää täysillä menemään. Vahvalle hevoselle käy vähän kaikenlaiset reissut.

Varustemuutokset: Only Eyes Brolinevaihdetaan kesäkenkään, mistä sille on etua.Jotta hevonen pysyisi startissa rauhallisempana, niin korvia tukitaan enemmän.

Niko Jokela, Tauolta palannut Berto Vaikko (8) teki Jyväskylän kovassa seurassa hyvän esityksen. Maalisuoran alussa se tuntui jopa voittajalta, mutta käänsin ruunan open stretchille ei veto riittänytkään ihan kärkisijoille. Yhden ajetun startin perusteella on vähän vaikea tietää, onko täysi ja raskas keli tälle hevoselle hyvä yhdistelmä. hyvän hyvän esityksen paalun suoran alussa tuntui voittajalta oli kovia vastassa menee täyden matkan raskaan kelin hieman vaikea tietää

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin lähtevälle Berto Vaikkolle tällainen lähtöpaikka tuntuisi oikeinkin sopivalta.

Antti Ojanperä, Mafioso Facen (12) muutaman viime Ranskan kisan suoritus oli aika vaatimaton. Vaikka se ei saanut sieltä yhdestäkään kisasta rahaa, niin kaikki esitykset eivät olleet kuitenkaan huonoja.Suomeen tulon jälkeen hevosta on ajettu aika nätisti. Torstaina otetussa reippaammassa treenissä ruuna ei ollut yhtään pöllömmän oloinen. Näin alkuun Mafioso Face voi olla jonkin verran tukkoinen eikä hevonen ole varmaankaan heti ihan terävimmillään. Tässä hieman katsotaan, että missä ollaan menossa. Kelillä ei ole Mafioso Facelle isoa merkitystä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näistä alkuasemista on tyydyttävä ajamaan tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Victor Bonsain (13) tasoinen menijä suorittaa treenissä tietenkin mainiosti. Viime aikoina mentaalipuolen ongelmista kärsinyt hevonen on tähän meiltä ajettavaan ekakisaan vaikea arvioitava. Ilmeisesti jonkinlaisista mahavaivoista kärsinyt ori on muuttunut meille tulon jälkeen ulkoisesti paremman näköiseksi. Hyvillä mielin kisaan lähdetään tutkailemaan, että missä ollaan menossa. Hampaat irvessä voitosta ei lähdetä tappelemaan, enkä suosittele Victor Bonsain jättämistä tässä yksin T4-lapulle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan, ja paikkaa johtavan rinnalla yritetään välttää.

Varustemuutokset: Avovehkeillä ja pumpulit korvissa aloitetaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Antti Ojanperä, Josveisillä (4) oli Kaustisella kuukauden starttiväli.Näin jälkeen päin ajatellense oli tuon ajan vähän liian helpolla. Kun lähdössä mentiin alusta asti täysiä, oli tuo hevoselle vähän liikaa. Heti kisan jälkeen Josveis oliparemman oloinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Josveis lähtee ihan ok matkaan. Katsotaan sitten mitä juoksussa tapahtuu, ja ajetaan sen mukaan. Tälle käy vähän kaikenlaiset juoksupaikat.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kalevi Salmela, Tuulen Pojulla (10) on ollut treeneissä vain kerran kärryt perässä, joten se aloittaa tällä kertaa kautensa vähemmän valmiina kuin aiemmin. Vaikka ori tuntuisi noin päällisin puolin olevan ihan mukavassa kunnossa, niin vire on tällä kertaa itsellenikin melkoinen arvoitus. Heti tähän ensimmäiseen kisaa sattui vielä kovat vastustajat, joten sijoitus jo puolenvälin paikkeilla tyydyttäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulajuoksu sopii Tuulen Pojulle, mutta tässä tilanteessa ja seurassa selkäreissu olisi varmaan parempi vaihtoehto.

Varustemuutokset: Tuulen Pojulla on vielä hokit alla. Jos olosuhteet sallivat, ne otetaan pois.

Jani Hartikainen, Aiemminkin tauon jälkeen startteja tarvinnut Dominik (11) on päässyt taas ihan mukavalle mallille. Selvästi parhaitten ilman kenkiä menevälle orille hokeista on haittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisärataa yritetään rimpuilla niin pitkään kuin päästään.

Varustemuutokset: Pelkkä hokkien pois ottaminen ei vielä Dominikiä suuresti hyödytä, vaan hevoselta pitäisi saada ainakin edestä kengät kokonaan pois.

Jukka-Pekka Kauhanen, Koskelan Akseli (12) on tehnyt tauon jälkeenkaksi ihan hyvää esitystä, vaikkei menestystä ole tullutkaan. Kaustisella oli kovia hevosia vastassa, eikä ruuna saanut lopussa riittävän ajoissa oikeaa vaihdetta päälle. Joensuussa Koskelan Akseli oli tekemässä alkulaukan perästä hyvää esitystä, kun toinen hyppy tuli. Molemmissa kohtaan hieman kehotin hevosta, mitä paineissaan olleelle menijälle ei olisi näin jälkeenpäin ajatellen kannattanut tehdä. Juoksun onnistuessa pärjäämiseen on tässäkin mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paremmalta lähtöpaikalta olisin varmaan yrittänyt tarjota nopealle avaajalle keulajuoksua. Nyt pitää ajaa tilanteen mukaan. Mitään kierroksen kiriä ilman selkää en aio tällä kokeilla. Sopivan reissun perästä Koskelan Akseli pystyy vaihtamaan rytmiä tosi terävästi.

Varustemuutokset: Kesäbalanssiin vaihdetaan.

LÄHTÖ 8

Hannu Hietanen, Helon Roosa (6) tasavauhtisella laiskalla menijällä oli saanut startti alla, mutta nyt tammalla on pikkuisen taukoa takana. Raskas keli ei ole tälle etu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kaikin osin tasainen Helon Roosa juoksentelee tässä varmaan parijonon keskivaiheilla.

Varustemuutokset: Kengitys ratkeaa olosuhteiden perusteella. Ilman kenkiä ajaminenkin on mahdollista.

Jukka-Pekka Kauhanen, Vivaltsu (9) on ollut aiemmin selästä huonompi. Ennen keulapaikalta kaverin viereensä tarvinnut ori suoritti Ylivieskassa (Oulu) ilman sellaista apua ihan eri tasolla, joten esitys selkäreissullakin voisi olla jo parempi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tältä paikalta on vain katsottava miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Kirsi Nikka, Parisen viikkoa tallissa ollutta Leander Ariaa (2) oli Juho Ihamuotilaan mukaan treenattu joulukuusta asti normaalisti. Hän oli hiitatannut sen ennen meille tuloa, jotta pystyimme ajamaan heti Kaustisella kilpaa. Viiden vuoden iästään huolimatta Leander Aria on rutinoimattomuuttaan vielä lapsellisen innokas, mikä tekee hevosesta epävarman. Tuon takia yhä kilpailuja se tarvinnee yhä kilpailuja alle. Pärjäämisen kannalta Leander Arialla tuntuisi olevan vauhtia ja muutakin kapasiteettia ihan mukavasti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tässä kisassa ehjä startti on päätavoite.

Varustemuutokset: Leander Arialla oli Kaustisella ongelmia kaarteissa. Balanssia muutetaan hieman tähän starttiin, jotta menosta tulisi sujuvampaa.

Timo Lahti, Liikainnokkuuden takia Glory Lucalla (6) oli starttiin laukan vaara. Kuolaimien vaihdon ansiosta hevonen on ollut nyt paremmin hallittavissa, ja sitä myötä alku on sujunut varmemmin. Kurkkutuesta on ollut aiemmin kurkkuongelmista kärsineelle Glory Lucalle hyötyä. Mainiossa kunnossa olevalla hyvällä tyylillä menevälle hevosella on tässä pärjäämissaumat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissu ja loput 600 m kovaa sopisivat Glory Lucalle mainiosti. Kuski saa päättää kuitenkin taktiikasta.

Varustemuutokset: Jos edestä voidaan ottaa kenkiä pois, niin siitä olisi hyötyä. Muuten samat.

LÄHTÖ 10

Mauri Jaara, Asialliselta kotona tuntunut Short In Wood (3) on vielä hieman lapsellinen. Tällä hetkellä ei vallitse ihan mitkään lentokelit, mikä voisi suosia tässä vaiheessa paremmin jaksava kuin nopeaa isonkokoista fransmannin oloista menijää. Edellisen valmentajan mukaan Short In Wood pääsee auton perästä paremmin matkaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eteenpäin hyvältä lähtöpaikalta ajettaneen.

Varustemuutokset: Short In Wood on mennyt hyvin sillä käytössä olleilla varusteilla, joten isompaan vaihtamiseen ei ole syytä. Kenkien pois ottamisesta voisi olla hyötyä, joten sitä saatetaan kokeilla jatkossa.

Niko Jokela, Moon Eagle (8) teki molemmissa ajamissani starteissa hyvät esitykset keulasta.Oulun 76-päivän esitys oli mielestäni vielä parempi, vaikka maalisuoralla kolme vastustajaatulikin ohitse. Lähtöpaikka parani poisjääntien myötä, ja täältäkin onnistuneella juoksulla voisi olla mahdollisuudet totosijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eteenpäin edestä hyvin menevällä hevosella alussa on ajettava.

T4-vihje

Oulun ravit päästään ajamaan taas Äimärautiolla. Kelien suhteen ollaan hankalassa kohtaa vuotta, kun ollaan talvi- ja kesäkauden siirtymäkohdassa. Ratamestari Antti Jaaran mielestä kesäkenkä on parempi vaihtoehto, eikä hokkeja tarvita. Rata on hänen arvion mukaan 2-3 sekuntia hidas, joten yllätyksiä saatetaan nähdä.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Toissa kerralla kuolemasta vakuuttavasti voittanut Easy Vacation (5) kiersi Kuopiossa päätöskierroksen alussa johtavan rinnalle. Kyyti oli kirivaiheessa aika kylmää, joten viime metreillä pois totosta tipahtamista ei voi oikein moittiakaan. Vastus ei ole ylivoimainen, ja ykköseen pitäisi olla realistisia saumoja.

Yllättäjäehdokas Mainiolta paikalta matkaan pääsevän Bluehouse's Powerin (2) voittojen ajankohtaa on ollut aina aika vaikea arvata. Parhaimmillaan hyvään loppuvetoon kykenevän ruunan tosi pieni peliprosentti houkuttaa ottamaan sen mukaan lapulle.

Arvoitus Kolmella ykkösellä tauolta aloittanut Blady Bols Blue (3) ei kahdessa viimeisessä riittänyt aivan kärkisijoille, ja vireen suunta on hienoinen kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Reippaasti avaava Blady Bols Blue (3) on saanut mainiot alkuasemat, joten keulasta parhaitten suorittaneen hevosen ajotaktiikka tuntuu ennalta aika selkeältä. Victor Face (1) ja Snowline Cherry (4) käynnistyvät molemmat asiallisesti, mutta johtoon niillä verissä päin pyritään. Taas viimeksi hyvällä tasollaan suorittanut E.V. Joryn (6) käytös auton takana on aina ennalta pieni arvoitus. Toisinaan ruuna käy hieman kierroksilla, ja silloin kuskin on päästettävä hevonen laukkavaaran takia menemään. Tuossa tilanteessa avauksesta saattaa tulla aika railakaskin. Tasaisesti autoa seuraava Easy Vacation (5) saanee kohtuullisen paikan toiselta radalta. Ruuna voi jäädä tästä johtavan rinnallekin. Ajoittain aika kivasti avaava Bluehouse's Power (2) voisi saada kakkoselta oikein makea reissun. Monesti auton takaa takarivistä yllättävän terävästi liikkeelle päässyt Rio Crowe (12) on hieman tasavauhtinen menijä, minkä takia tamma saatetaan nähdä ensimmäisenä ulkoradoilla.

A: 5 B: 3,12,2,6,1,10,11,7

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat Toissa kerralla Ylivieskan 3000 m (Oulu) Hollywood Hillsin (16) juoksu kahdelta takamatkalta onnistui hyvin ja hevonen piti lopussa niukkaan aika varmaankin voittoon. Jos lähdön ajoitus onnistuu kohtuudella, niin ainakin aiemmin hyvin juoksulangalta avannut ori voi päästä heti kohtuullisiin asemiin. Myös jääminen ulkoradoille roikkumaan on näistä alkuasemista mahdollista, jolloin kärkisija saattaa olla aika tiukassakin. EdellisessäStayer Cup-karsinassa lopussa ilman kiritilaa jäänyt Bonanza Hoss (4) saaneet mainiolta lähtöpaikaltaan kivat juoksuasemat, ja jo jonkin aikaa kunnossa olleella ruunalla on mahdollisuudet katkaista pitkä voitoton kautensa.

Yllättäjäehdokas E.V. Bena (2) on ollut tehnyt parhaat esityksensä johtopaikalta. Vastus vaikuttaa ennakkoon tietenkin hieman turhan kovalta, mutta keulapaikka tällä kelillä ja matkalla voi osoittautua myös melkoinen eduksi.

Juoksunkulku arvaus Kahdelta ekapaalulta on hieman vaikea löytää sellaisia osanottajia, joiden voisi ennalta kuvitella pyrkivän vetotöihin. E.V. Bena (2) on hatara veikkaukseni tuohon tehtävän. Juoksupaikka on käynyt ruunalle eikä kuskillekaan keulasta ajamien ole ollut yleensä vastemielistä. Taulu ei toisaalta herätä järin suurta kunnioitusta vastustajissa, joten ihan rauhassa valjakko ei välttämättä pääse keulassa ookailemaan. Ravilla voltista hyvin avaavalle Bonanza Hossille (4) saatetaan taas tarjota selkäreissua. On aika vaikea lähteä arvailemaan, että kuka takamatkan kovista lähtee ensimmäisenä reissuun.

A: 16,4 B: 12,15,8,2,13,3,14,6 C: 10,5,7,9,1

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Smooth Criminalin (4) poisjäännin jälkeen, en osaa nimetä tähän järkevää vaihtoehtoa rivin tukipilariksi.

Arvoitus Marko Hakkaraisen hoiviinsiirtynyt Victory Bonsai (13) ei ollut Heikki Korhoselta juoksemissaan viime starteissa ihan parhaimmillaan. Vaatimustaso noissa kisoissa oli tätä kertaa merkittävästi kovempi. Esitys ja sijoitus ovat ennalta jonkinlaisia kysymysmerkkejä.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä näyttäisi olevan kolme muita hieman reippaampaa starttaria. Näistä Editor Bokolle (1) ja Zell Mementolle (6) tavoiteltaneen nättiä reissua kärjen takana. Asiallisesti avaava Caraway Runner (3) voi pystyä etenemään keulaan, jos sellaiseen tulee tilaisuus. Only Eyes Broline (5) ja Incognito Tooma (7) eivät ole yleensä olleet kovin nopeita voltista. Ranskan visiittinsä jälkeen puolen toista kuukauden paussilta aloittava Mafioso Face (12) on hieman tasavauhtinen, joten ruuna voi joutua lähtemään ensimmäisen ulkoradoille. Victory Bonsai (13) on kilpaillut uransa aikana tosi harvoin volttilähdöissä, mutta ainakin noilla kerroilla ori on päässyt tälläkin lähtötavalla varsin mallikkaasti matkaan. Vaikka Marko Hakkarainen tykkää antaa hevosillensa aina mahdollisuuden, niin tähän tallin aloitusstarttiin ennakkotaktiikka kuulosti aika maltilliselta.

A: 12,13,3,5 B: 7,8,10 C: 6,2,11,1,9

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas: Mukavasti matkaan pääsevä Josveis (4) saanee mainiosta alkuasemistaan etua moneen kovaan vastustajaan nähden, joten ykkössijaan on realistiset sauma

Yllättäjäehdokas Mahdollisesti keulassa juoksevan Tuulen Pojun (10) hallinta saattaa riittää jopa maaliin asti.

Juoksunkulku arvaus Lakorille (3) käy vapaan radan reissu, joten johtopaikasta saatetaan yrittää pitää kiinni. 40 pakin juoksulangan Tuulen Poju (10) on nopea startista, joten orilla ajettaneen heti eteenpäin. Jo tosi varhain keulaan pääseminenkin on mahdollista. Kohtuullisesti avaava Josveis (4) saanee tässä kivat asemat kärjen tuntumassa. Tähti Kepulle (8) toisten välistä laukatta liikkeelle pääsyn onnistuminen on aina ennalta epävarmaa. Keli suosinee vahvaa menijää, jolla saatetaan suunnata jo varhain ulkoradoille. Koskelan Akseli (12) olisi nopea startista, joten suljettu lähtöpaikka on jonkinlainen miinus. Näistä asemista Jukka-Pekka Kauhanen aikoi luottaa ruunan omaavaan rajuun rytminvaihtokykyyn.

A: 4 B: 12,10,8 C: 8,9,13,3,11 D: 7

T4-systeemit

Pieni: 5 (3,12) 16,4,12 (15,8) 12,13,3,5 (7,8) 4 (12,10) = 12 riviä

Suuri: 5,3,12,2,6,1 (10,11) 16,4,12,15,8,2 (13,3) 12,13,3,5 (7,8) 4,12,10 (8,9) = 432 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilari Varustemuutoksetovat Timo Lahden mukaan rauhoittaneet lähtötilanteessa aiemmin hieman kiivaana käynyttä Glory Lucaa (6) ja ravilla matkaan pääseminen on ollut nyt helpompaa. Hyvään kuntoon nousseella tammalla on tässä aika sopivan näköisessä seurassa mainiot mahdollisuudet menestyä.

Yllättäjäehdokas. Pitkältä tauolta Ylivieskassa kautensa aloittanut Shirayuki Hime (3) ei jaksanut tuolla kertaa vielä ihan perille asti. Henget voivat nyt startti alla paremmin auki. Nopeana lähtijänä tamma voi saada tässä oikein namureissun sisäradalta, jolloin himmeimmille mitaleille saattaisi olla saumoja.

Juoksunkulku arvaus. Eturivissä ei ole näkyvissä yhtään oikeasti nopeaa avaajaa, tai sellaista hevosta, jolle keulaan pääseminen olisi pärjäämisen avainehto, joten lähtökiihdytyksen tapahtumat on ennakkoon tosi hankalasti arvattavissa. The Chief Of Rome (4) taitaa olla porukan vauhdikkain avaaja. Myös vetotyöt käyvät, joten jos tauolta palaajan vire on heti kohdillaan, voi johtaa kisaa pitkäänkin. Leader Arialle (2) vapaan radan ja myös keulareissun uskoisi sopivan. Ravilla matkaan pääsemien ei ole kuitenkaan mikään itsestään, ja startti voidaan joutua ottamaan hieman varman päälle. Mukavasti autoa seuraava Shirayuki Hime (3) voisi saada tästä tarvitsemansa nätin sisäratareissun kärjen tuntumassa. Hyvin auton takaa kiihtyvällä Gary Caramellilla (8) saatetaan päästellä tauosta ja kasiradasta huolimatta alussa eteenpäin. Glory Lucalle (6) laukatta liikkeelle pääseminen ei ole ollut aina ihan helppoa. Starttiin ei ole pakko, kun mainioon iskuun noussut tamma kykenee menestymään myös hieman taaempaa. Foxlander (1) ei pystyne pitämään startissa kaikkia ulkopuolellaan, mutta ihan mukavat asemat kohtuullinen avaaja voi ykköseltä saada.

A: 6,1,2 B: 5,3,4,7,8 C: 9,10,11

Muut lähdöt

  1. 1. Metsätär –5. Juhannes –7. Aavan Superi –3. Lintsari –8. Ponnen Suhaus

  2. 3.Armani Press –10.Sahara Crack It –9. Classical Dream –4. Full Pull (2.Freddie De Veluwe –6. Wannabe Star)

  3. 1.Kivarin Sundance – 2.Cordial Capricio –10. Blady Saga – 5. George Igor (8.Ditchback Duke)

  1. 9. Vivaltsu – 1.Kömin Lento – 2.Pimun Pimu – 4.Sissi Sirkiä 10.Aavan Tuuli– 6.Helon Roosa (5.Eka Mari – 3.Koskelan Helemi)

10. 3.Short In Wood– 2. Comet Alley –8. Moon Eagle –12.Babaraz –7.May Cruise (10.Miss Caterina – 9.Shaking Dude)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen